OLEJ KOKOSOWY ZIMNOTŁOCZONY EXTRA VIRGIN 900ml

Nowy produkt

Olej Kokosowy tłoczony na zimno pozyskuje się z miąższu kokosa poprzez mechaniczne wyciśnięcie.
Olej ten charakteryzuje się naturalnym, typowym dla kokosa, smakiem i zapachem.

Więcej szczegółów

28,50 zł brutto

Więcej informacji

OLEJ KOKOSOWY ZIMNOTŁOCZONY EXTRA VIRGIN 900ml 

Olej Kokosowy tłoczony na zimno pozyskuje się z miąższu kokosa poprzez mechaniczne wyciśnięcie.

Olej ten charakteryzuje się naturalnym, typowym dla kokosa, smakiem i zapachem (dla odróżnienia postać rafinowana jest praktycznie bezwonna).

Idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się i nie jełczeje, a dzięki swoim właściwościom nadaje potrawom niepowtarzalny smak.

Olej nadaje się do smarowania pieczywa, można nim z powodzeniem zastąpić masło. 

W temperaturze do 25 stopni Celsjusza olej przybiera postać stałą o kolorze białym, stąd nazywany czasem masłem kokosowym.

W ciepłym otoczeniu olej robi się płynny, przeźroczysty lub delikatnie żółty.

Ze względu na swoją stałą postać olej nadaje się do smarowania pieczywa, można z powodzeniem zastąpić nim masło w pieczeniu.

Idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się, nie jełczeje, a dzięki swoim właściwościom smakowym oraz aromacie, nadaje potrawom orientalny charakter.

Praktycznie nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia że jest bardzo stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach, do tego jest o wiele zdrowszy.

Oleje takie jak: sojowy, słonecznikowy lub z orzeszków ziemnych nie powinny być podgrzewane do wysokich temperatur.

Olej kokosowy tłoczony na zimno nie zawiera tłuszczy trans.

Bardzo rzadko występuje w sprzedaży jako olej tłoczony na zimno, dzięki czemu pozostaje delikatny smak i zapach kokosa.

Nieocenione są też wartości oleju kokosowego w kosmetyce. 

Olej posiada właściwości nawilżające, może być stosowany na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy.

Wspomaga gojenie się ran, hamuje pojawianie się plam na skórze, działa łagodząco przy chorobach skóry (egzemy), spowalnia starzenie i opóźnia powstawanie zmarszczek, nawilża i wygładza skórę.

Jako jedyny olej chroni włosy przed utratą protein, dzięki swej specyficznej budowie olej kokosowy jest w stanie wniknąć w strukturę włosa i dokładnie go nawilżyć, dzięki czemu włosy stają się miękkie, lśniące i mocne.

Stosowanie na skórę głowy wzmacnia cebulki, zapobiegając wypadaniu włosów.

Zwiększa ukrwienie skóry i pomaga w walce z łupieżem.

Można stosować jako maseczkę na całą długość włosów (a także skórę) przed myciem, lub nałożyć na same końcówki, aby zapobiec ich rozdwajaniu.

Olej kokosowy to prawdziwa studnia bogactwa kwasów tłuszczowych: Laurin, Capron,Caprin, Capryl, Myristin, Palmitin, Stearin, Linol.

Olej kokosowy zawiera około 50% kwasu laurynowego (Laurin), który w podobnych proporcjach znajduje się w mleku matki - ochrona przed infekcjami, wzmacnia system odpornościowy.

Nie wymaga dawkowania. Z powodzeniem można go używać do smażenia, pieczenia i gotowania różnych potraw. Nadaje się do deserów, sałatek, sosów i chleba.

Opakowanie: Szklany słoik 

Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, niedostępnym dla dzieci.

Termin przydatności:  Wszystkie nasze produkty posiadają długi termin przydatności i pochodzą z regularnych dostaw. 
W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji co do długości terminów, prosimy Państwa o kontakt: telefoniczny lub mailem.

Prezentacja produktu ma charakter wyłącznie edukacyjny i nie stanowi porady lekarskiej w rozumieniu Ustawy z dnia 5 grudnia 1996r. o zawodach lekarza.
Treści zawarte w opisach aukcji w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji ze specjalistą.
Informacje dotyczące właściwości oraz działania oferowanego produktu zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych.

Nie są one jednak gwarancją uzyskania identycznych efektów, gdyż to zależy od indywidualnego stanu zdrowia.