NASIONA CHIA SZAŁWIA HISZPAŃSKA 1kg

Nowy produkt

NASIONA CHIA SZAŁWIA HISZPAŃSKA 1kg

JAKOŚĆ GWARANTOWANA !!! 

Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej,

podbijają światowy rynek jako produkt - cud

Więcej szczegółów

17,00 zł brutto

Więcej informacji

NASIONA  CHIA  1kg

Szałwia hiszpańska ( Salvia hispanica ) zwana też chia –  pochodzi z centralnej i południowej części Meksyku, Argentyny oraz z Gwatemali.

Entuzjaści szałwii hiszpańskiej twierdzą, że ta była znana i ceniona już w czasach starożytnych. Mieli się w niej lubować Aztekowie i Indianie, czerpiąc z drobnych nasion chia sprawność fizyczną i psychiczną. Jak to możliwe, że kilka tysięcy lat później w dobie zdrowego odżywiania i produktów eko dopiero odkrywamy moc tych pradawnych roślin?

Chia, czyli siła

Istnieją dwie – nie wykluczające się – teorie na temat pochodzenia i znaczenia słowa chia. Jedna z nichgłosi, że w języku starożytnych Majów symbolizowało ono siłę. Druga zaś twierdzi, że nazwa ta powstała od słowa chian, znaczącego w języku nahualth oleisty. Prawdopodobnie już w tak odległych czasach nasi przodkowie mieli świadomość, że szałwia hiszpańska jest doskonałym surowcem do produkcji wysokogatunkowego oleju.   

Szałwia hiszpańska należy do najstarszych roślin uprawnych. Jej plantacje spotykane są głównie w Meksyku i Gwatemali, a rzadziej także w Boliwii, Australii, Argentynie i Ekwadorze. W Europie nie jest jeszcze znana i stosowana na szeroką skalę. Wynika to z faktu, że nasiona chia zostały zatwierdzone jako produkt spożywczy przez Unię Europejską stosunkowo niedawno – w 2009 roku.

Chia – małe nasiona, wielka moc

Wyglądają tak niepozornie, że trudno podejrzewać je o bycie prawdziwą bombą witaminową i energetyczną. Zawarte w szałwii hiszpańskiej wartości odżywcze przyczyniają się do:

  • poprawy pamięci i koncentracji, 

  • wzmocnienia odporności,

  • obniżenia poziomu złego cholesterolu,

  • likwidacji wolnych rodników (a więc opóźnienia procesów starzenia),

  • usprawnienia pracy przewodu pokarmowego, 

  • poprawy stanu włosów, skóry i paznokci, 

  • dodania energii i sił witalnych.

Nasiona chia dostarczają 8x więcej Omega-3 niż łosoś atlantycki, 6x więcej wapnia niż krowie mleko i aż 3x więcej żelaza, niż uznawany za jego skarbnicę szpinak!

Jak smakują nasiona chia? 

Szałwia hiszpańska nie ma określonego smaku i zapachu. Jej neutralny charakter sprawia, że może być dodawana właściwie do wszystkiego. Nie wymaga mielenia ani obróbki termicznej. Posiada za to ciekawą cechę, którą warto wykorzystać podczas przygotowywania napojów i deserów. 


Chia z łatwością wchłania wodę i tłuszcz, wykazując właściwości zagęszczające. Doskonale sprawdza się jako dodatek do jogurtów, soków, koktajli czy kremów. Na bazie nasion chia powstają odżywcze puddingi, gęste napoje czy popularne obecnie smoothie. Szałwia hiszpańska coraz częściej stanowi także bazę deserów, warstwę dietetycznych ciast oraz składnik wypieków. Dodatek w postaci tych drobnych nasion pozwala nie tylko ingerować w konsystencję potraw, ale także w prosty sposób wzbogacać je o prozdrowotne właściwości. 

Nasiona Chia są zdrowym i bardzo ciekawym dodatkiem do diety.


Sposób użycia
 : Można dodawać całe lub zmielone nasiona chia do musli , jogurtu , sałatek  oraz wypieków .

Zalecana dzienna porcja : Zaleca się spożywać regularnie pamiętając, aby ich dziennie spożycie nie przekroczyło 15 g (ok. 3 łyżeczki )

Nasiona Chia są naturalnym źródłem : 

  • Żelaza – które pomaga w transporcie tlenu , prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny

  • Magnezu – przyczyniasię do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia

Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego

  • Fosforu  - wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów

  • Cynku -  pozwala zachować zdrowe włosy , paznokcie , skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia 


Kraj pochodzenia: Argentyna


Waga netto 1000g




Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
*RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Informacja o alergenach – W zakładzie pakowane są również: sezam, produkty zdwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten. 
Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
 

Termin przydatności:  Wszystkie nasze produkty posiadają długi termin przydatności i pochodzą z regularnych dostaw.
W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji co do długości terminów, prosimy Państwa o kontakt: telefoniczny lub mailem.