KWAS KOJOWY 5g proszek Kojic Acid

Nowy produkt

KWAS KOJOWY 5g proszek do przygotowania roztworu samemu

Kwas kojowy wyjątkowo skutecznie rozjaśnia istniejące przebarwienia.

Pomaga w walce z trądzikiem, likwiduje stany zapalne.

Doskonały do cery dojrzałej, zapobiega powstawaniu zmarszczek.

Więcej szczegółów

Dostępny

15,50 zł brutto

Więcej informacji

KWAS KOJOWY 5g proszek

Kwas kojowy wyjątkowo skutecznie rozjaśnia istniejące przebarwienia.

Pomaga w walce z trądzikiem, likwiduje stany zapalne.

Doskonały do cery dojrzałej, zapobiega powstawaniu zmarszczek.

PREPARAT AGRESYWNY, DO STOSOWANIA W GABINETACH.

SPRZEDAJĄCY NIE PONOSI ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA SKUTKI UŻYWANIA W WARUNKACH DOMOWYCH.

Kwas kojowy 100% w postaci proszku jest uzyskiwany z grzybów z gatunku Aspergillus, które rosną w Japonii.
Stosuje się go także w produkcji żywności, aby zapobiec ciemnieniu żywności.
Jest powszechnie używany w Azji jako czynnik rozjaśniający skórę.

Kwas kojowy uznawany jest za jedną z najskuteczniejszych substancji o właściwościach depigmentacyjnych, ponieważ hamuje aktywność oraz syntezę tyrozynazy.
Tyrozynaza jest enzymem odpowiedzialnym za powstawanie melaniny (melanina odpowiada za pigmentację).

Kwas kojowy wyjątkowo skutecznie rozjaśnia istniejące przebarwienia
oraz zapobiega powstawaniu nowych.
Doskonale nadaje się też do pielęgnacji cery dojrzałej, cery z plamami starczymi, składnik zawarty w kwasu kojowym zapobiega powstawaniu zmarszczek, a także wykazuje działanie antyoksydacyjne.
Zabiegi z udziałem kwasu kojowego są pomocne także w pielęgnacji cery trądzikowej, wykazują działanie niszczące bakterie, a także likwidujące stany zapalne.

Gotowy roztwór ma bardzo mały termin przydatności 2-3 tygodnie dlatego warto robić go w niezbędnych  ilościach samemu.

Kwas kojowy rozpuszcza się w wodzie i etanolu.

Aby uzyskać stężenie 1% kwasu kojowego należy do 100ml wody dodać 1g kwasu

Przepis na 100 ml jednoprocentowego toniku.

Wlewamy do czystej buteleczki 100 ml wody demineralizowanej.
Odmierzamy 1g kwasu jeśli chcemy uzyskać 1% tonik
Dosypujemy kwas do wody i mieszamy wstrząsając buteleczką.
Kwas całkowicie się rozpuści po chwili i mamy gotowy tonik : )

1 ml kwasu kojowego waży 0.58 g

100 ml  + 1g  =  1%
  50 ml  + 1g  =  2%
  75 ml  + 1g  =  3%
  25 ml  + 1g  =  4%

Stężenie można regulować dodając więcej kwasu (używać w stężeniu od 1% do 4%) Przygotowany samemu roztwór kwasu kojowego z wodą lub tonikiem należy przechowywać w lodówce przez okres 2 do 3 tygodni.
Można też rozpuścić odpowiednią ilość kwasu kojowego w innym kosmetyku wykonanym na bazie wody i alkoholu np. w toniku.


Sposób użycia:
Roztwór nanieść na wacik i przemywać zmienione miejsca na skórze
dwa razy dziennie przez okres 1 - 2 miesięcy, bądź do osiągnięcia
pożądanego rezultatu. Po aplikacji unikać ekspozycji na słońce.

Właściwości kwasu kojowego:

- silne działanie depigmentacyjne
- zmniejszenie przebarwień, posłonecznych i pozapalnych
- działanie przeciwzmarszczkowe, antyoksydacyjne, antybakteryjne
- ujednolicenie kolorytu skóry
- zapobiega powstawaniu zmarszczek
- możliwe działanie alergizujące

Polecany:

- do skóry z przebarwieniami i piegami
- do skóry poszarzałej, pozbawionej blasku
- do skóry trądzikowej, z bliznami
- do skóry opalonej ze zmianami pigmentacyjnymi


Opakowanie: Pudełko apteczne z pierścieniem gwarancyjnym.

UWAGA!
Czysty, stężony kwas kojowy jest środkiem drażniącym skórę, oczy
i drogi oddechowe, dlatego zaleca się zachowanie ostrożności i rozwagi.
Nie należy wdychać kwasu w postaci proszku oraz należy trzymać go
w bezpiecznym, niedostępnym dla dzieci miejscu. Wykonując roztwór
postępuj zgodnie z instrukcją. Roztwory kwasu kojowego stosowane
zgodnie z podaną recepturą, w danym zakresie stężeń, są całkowicie
bezpieczne.

Przechowywanie:
Surowiec przechowywać w chłodnym miejscu, z dala od źródeł ciepła
i światła, chronić przed dostępem wilgoci.
Środek działa drażniąco na skórę i oczy. Ryzyko uszkodzenia oczu.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.


Termin przydatności:
 Wszystkie nasze produkty posiadają długi termin przydatności i pochodzą z regularnych dostaw.

W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji co do długości terminów, prosimy Państwa o kontakt: telefoniczny lub mailem.

Prezentacja produktu ma charakter wyłącznie edukacyjny i nie stanowi porady lekarskiej w rozumieniu Ustawy z dnia 5 grudnia 1996r. o zawodach lekarza.
Treści zawarte w opisach aukcji w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji ze specjalistą.
Informacje dotyczące właściwości oraz działania oferowanego produktu zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych.

Nie są one jednak gwarancją uzyskania identycznych efektów, gdyż to zależy od indywidualnego stanu zdrowia.